Human interest: Interview Ivo Ketelaars, voor Rosbode (24-5-2017)

Expositie ‘Hoe Kijkt Autisme’

Ketelaar: ‘Meer begrip tussen mensen met en zonder autisme’

ROSMALEN – Fotograaf Ivo Ketelaar exposeert in Perron 3 met de tentoonstelling ‘Hoe Kijkt Autisme’. Hij wil met de foto’s laten zien hoe een autist naar de alledaagse werkelijkheid kijkt en welke emoties beelden bij een autist kunnen oproepen. “Want dat een autist geen emoties zou hebben klopt niet. Autisten weten soms alleen niet hoe ze te uiten.”

Het boek waarin bezoekers een reactie op de tentoonstelling achterlaten, spreekt boekdelen. De expositie loopt nu bijna 2 weken, en het boek is al voor bijna de helft volgeschreven. Conclusie: de tentoonstelling loopt goed, én roept veel op bij de bezoekers. Emotionele reacties en bedankjes aan het adres van de maker, Ivo Ketelaar.

Reacties zoals: ‘Als kind met A.S.S. (Autisme Spectrum Stoornis, red.) vind ik dit een mooie tentoonstelling. Ik herken mezelf in veel foto’s. Ik hoop dat veel mensen dit zien zodat ze ons beter begrijpen door deze tentoonstelling’. Of deze: ‘Mooie foto’s en de uitleg erbij maakt het voor een niet-autist inzichtelijk. Veel dank!’.

De vele reacties ontroeren Ketelaar. Hij krijgt er vochtige ogen van. Ketelaar is beroepsfotograaf, getrouwd, vader van twee zoons, én heeft Asperger, een vorm van autisme. Net als zijn vrouw en twee zoons trouwens, dus ja, zo’n tentoonstelling die er opeens tussendoor komt ontregelt het hele gezin. Het was tijdens een gesprek met de heer Kagie, wethouder van Zorg en Welzijn, dat hij op het idee kwam deze tentoonstelling te maken. Met hulp van de gemeente ’s Hertogenbosch en Perron 3, kwam de expositie er ook echt.

“In de loop der jaren heb ik regelmatig foto’s gemaakt waarvan ik niet wist wat ik ermee ging doen, maar ik móést die foto’s maken. Zoals een duif eenzaam hoog tussen de takken van een boom. Of een paar mensen die liepen in een sneeuwlandschap. Iets raakte mij in die beelden. Nu begrijp ik waarom, ze geven een gevoel weer dat hoort bij autisme.” Toen wethouder Kagie hem vroeg of hij nog iets voor hem kon betekenen, stelde Ketelaar deze expositie voor. Alles viel op zijn plek, opeens was glashelder wat hij met de foto’s ging doen, waar ze al die jaren voor bedoeld waren.

Begrip en herkenning

Met de tentoonstelling hoopt Ketelaar meer begrip te kweken tussen mensen met en zonder autisme. “Er is veel eenzaamheid onder autisten, omdat ze zich vaak niet thuis voelen. De ander begrijpt hen vaak niet. Ik wil laten zien hoe mensen met autisme denken en naar de wereld kijken. Bijvoorbeeld de foto van het kolkende water. Die staat voor mij voor drukte. Mijn hoofd staat nooit stil, alle prikkels krijg ik binnen. Daar word ik wel eens doodmoe van. Dit stuit soms op onbegrip door de omgeving, die snappen niet dat ik moe ben. Dankzij deze foto en het bijschrift hoop ik op meer begrip.

Voor de autisten zelf wil ik herkenning bieden. Autisten ervaren vaak dat ze anders zijn dan anderen. Door de foto’s hoop ik dat ze zien dat er meer mensen zijn die denken zoals zij.”

Op reis

Het succes van de expositie overdondert Ketelaar enigszins. “Uit alle reacties blijkt dat er zowel vanuit de autisten en de mensen zonder autisme behoefte was aan zo’n tentoonstelling. Er zijn al diverse verzoeken van andere instellingen en gemeenten die interesse hebben, dus er zijn plannen om met de foto’s op reis te gaan door het land.”

De expositie is nog te zien tot en met 23 juni in Perron 3, Hof van Hollantlaan 1 in Rosmalen. Voor de openingstijden gelden die van Perron 3. Toegang is gratis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.