Human Interest, interview Rosbode Henny Pinkse

Basisschool de Hobbit

Henny Pinkse onderwijsvrijwilliger van het jaar

ROSMALEN – D66 Raadslid Bilal Kaya verraste Henny Pinkse op 8 mei met de onderscheiding Onderwijsvrijwilliger van het Jaar. Een aantal medewerkers had hem genomineerd vanwege zijn inzet als klus-opa op basisschool de Hobbit. De hele school zong hem toe in een speciaal ‘Henny-klus lied’.

Door Ankie van Hezewijk

Vrijdagmiddag 15.00 uur. Drukte, want zondag is het Moederdag! In het handenarbeidlokaal wordt driftig gezaagd, geplakt en geschilderd. Henny zit gebogen over een plankje waar hij een hartje uit figuurzaagt. Een leerling uit groep acht staat er geconcentreerd bij te kijken. “Dit moet je nog even goed schuren en dan kun je het op het lijstje plakken”. De leerling laat met trots zijn fotolijstje zien dat zijn moeder zondag gaat krijgen. Het lijstje was klaar, maar het was iets te saai. Dus besloten Henny en de knul er nog gauw een hartje op te plakken. Want hartjes, die kunnen moeders niet genoeg krijgen.

Henny werkte als administratieve kracht op het Provinciehuis. Maar als hij eerlijk is, lag zijn hart eerder bij de bouw en techniek. In en om het huis was hij altijd bezig met klussen, tuinieren en de beesten verzorgen. Toen de mogelijkheid er was, ging hij met vervroegd pensioen. Ook omdat hij dan meer tijd had om voor zijn zieke vrouw te zorgen.

Kluslijst

In de docentenkamer hangt een kluslijst. Docenten schrijven er dingen op die moeten gebeuren. TL-lamp kapot, afvoerputje verstopt, whiteboard ophangen, gordijn ophangen. “Als we Henny niet zouden hebben, zou de hele school instorten, zei een leerling laatst!” vertelt Henny.

De zorg voor zijn vrouw was intensief en Henny besefte dat hij een eigen bezigheid moest blijven houden. Via een buurvrouw kwam hij als ‘klus-opa’ op de Hobbit terecht. “Ik vond het fijn om iets om handen te hebben wat niet met zorg en ziekte te maken had. Het werken op de school met al die jonge mensen bracht me even in een andere wereld.” Vorig jaar is zijn vrouw overleden. Om wat afleiding te hebben helpt hij nu ook iedere vrijdag bij de lessen handvaardigheid van groep 7 en 8.

Henny is graag gezien op school. Niet alleen vanwege zijn handige klushanden die alles fixen in de school, maar ook vanwege zijn vriendelijke uitstraling. Zijn levensmotto is ‘probeer aardig te zijn voor een ander, dan is die ander ook aardig voor jou’. Alle kinderen kennen hem en voor iedereen heeft hij een vriendelijk woord. Hij probeert ze te stimuleren. “Als een leerling zegt dat hij iets niet kan, laat ik het hem toch zelf proberen. Ik geef complimentjes. Je kunt altijd meer dan je zelf denkt.”

Schijnwerper

En zo stond Henny, die zegt liever op de achtergrond te blijven, ineens in de schijnwerpers. Naar school gelokt in verband met iets met de riolering, stond hij daar op het podium. Hij werd toegesproken door het raadslid en er waren bloemen en taart. Maar het mooiste was toch het ‘Henny-klus lied’ dat door alle leerlingen en docenten luidkeels werd gezongen. Als hij er aan terugdenkt komt er een brede glimlach op zijn gezicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.